Yvonne Gruis • Gruis - | Foto-Art |-
Original website of Yvonne Gruis • Gruis - | Foto-Art |-


Over het portfolio van Yvonne Gruis

“Ik heb altijd veel gereisd en over de hele wereld prachtige dingen gezien en met de camera vastgelegd. In de serie ‘Architecture’ is daar wat van te zien.
Wat mij echter de laatste jaren ook bijzonder intrigeert, is dat schoonheid niet alleen groots en bijzonder, maar ook heel klein en dicht bij huis kan zijn. Heel gewone dagelijkse dingen van de natuur op de keukentafel. Ik ga koken en zie ineens in een vrucht of groente een fascinerend beeld. Dat wil ik meteen vastleggen. De kookplaat gaat weer uit en de camera wordt gepakt.

Gaandeweg krijg ik meer en meer oog voor de kracht van zaden, het smakelijke van sappen en de aantrekkingskracht van een vrucht en een bloem. Het symboliseert, nee ís vruchtbaarheid en geeft zo een op z’n minst bijzonder, vaak sensueel, maar soms zelfs erotisch beeld.

De uitleg die je aan mijn foto’s wilt geven is zeer persoonlijk. Dat vind ik prima. Mij is gebleken dat wat de een prachtig vindt, de ander als onsmakelijk betitelt. Wat ik wil bewerkstelligen is dat mensen beter gaan kijken en er in elk geval íets van vinden. Niet meteen op zoek gaan naar ‘wat het is’, maar gaan ervaren dat wat het beeld met je doet. Vaak haakt dat aan bij wie je zelf bent, wat je hebt meegemaakt en hoe je naar het leven kijkt.”

Of ik nu van dichtbij of veraf fotografeer, ik probeer een detail te ontdekken dat kenmerkend, sfeerbepalend of juist afwijkend en bijzonder is.

Het is leuk commentaar te horen als:
- Dat was mij nog nooit opgevallen, ik ga nog eens goed kijken
- Ik zal voortaan steeds aan jouw foto’s denken als ik dit of dat zie
- Er zijn foto’s van jou, daar durf ik niet eens goed naar te kijken, ik voel mij er ongemakkelijk bij
- Keer op keer blader ik in jouw fotoboek, want het geeft mij rust en maakt me blij
- Wat heb jij toch een verrassend oog

Disclaimer:


- Op alle foto's op deze website rust auteursrecht tenzij anders vermeld. Gebruik van foto's van deze site zonder expliciete toestemming is niet toegestaan.
- All pictures on this website are copyrighted. It is illegal to use any copy without my permission.